Fra hvalp til HUND

Af Paul Lysholdt Rasmussen, 23. februar 2008.

Fakta

Forfatter: Irene H. Jarnved
Titel: Fra hvalp til HUND.
Udgivet 2003. 1. udgave 3. oplag 2004, Aschehoug.
Udgivet i samarbejde med Dansk Kennel Klub. 131 sider. Hardcover.
Pris 220 kr. inkl. porto og ekspedition hos Dansk Kennel Klub.


Forfatteren

Adfærdsbehandler og træningsinstruktør Irene H. Jarnved behøver næsten ingen præsentation. Hun er kendt og respekteret for bl.a. adfærdscentret Et glad hundeliv, sin instruktøruddannelse, sin medvirken i diverse TV2 programmer, sine artikler og jobbet som adfærdsredaktør på "Vi Med Hund". Samt sine tre bøger "Helhjertet hundetræning" (2000), "Fra hvalp til hund" (2003) og "Hunden i hverdagen" (2006).


Indledning

For ikke så længe siden hang jeg lidt med hovedet efter en gang lydighedstræning med Lille Bjørn (dengang 10 måneder). Jeg syntes ikke jeg gjorde nogen fremskridt og en masse af det, han kunne engang, var pist væk ... Kirsten foreslog, at jeg genlæste afsnittet om Teenagealderen i "Fra hvalp til hund" - og pludselig kunne jeg huske det hele igen - jamen det var jo hverken mig eller hunden der var noget galt med: Det er bare sådan hunde er i den alder!

Så jeg besluttede, at jeg var nødt til at genlæse bogen igen igen - det er uden tvivl den hundebog jeg har læst flest gange, og den jeg har anbefalet flest gange. Den er en guldgrube af information om hele forløbet fra man overvejer at anskaffe en hund, over udvælgelsen, afhentningen og den første dag til man har en formentlig pragtfuld hund på cirka et år, hvis man følger anbefalingerne i bogen.


Beskrivelse

Bogen er opbygget i to dele. Først del handler om overvejelser før man beslutter sig for at få hund, valg af race og introduktion til adfærd og opdragelse samt hundens sprog. Anden del handler om hvalpens udvikling fra den afhentes ca. 8 uger gammel og til den er cirka et år.

Del 1: Forberedelser, tanker og de vise ord om adfærd

Del 2: Hvalpens udvikling fra afhentningen hos opdrætteren til ca. 1 år


Vurdering

Som sagt har jeg læst bogen adskillige gange, og hver gang er jeg blevet imponeret over hvor godt, indsigtsfuldt og pædagogisk den dækker hele spektret fra overvejelserne om at anskaffe hund til hunden er cirka 1 år. Den er letlæst og en fornøjelse at læse fra ende til anden. Og ligeså anvendelig som opslagsbog.

Det skulle være forbudt at anskaffe en hvalp uden at have læst de første to kapitler i bogen. Det skulle være forbudt at hente hvalpen inden man havde læst resten af bogen. Antallet af problemhunde ville falde dramatisk hvis der var et krav om at man skulle læse (og forstå!) denne bog, før anskaffelse af hunden.

Irene Jarnved har i denne bog mixet indsigt og pædagogik til en skøn og letforståelig helhed - og krydret med sin kærlighed til hunde, som lyser ud af hver eneste side i bogen.

Hvis jeg blev bedt om at kåre "verdens bedste hundebog", ville det ubetinget blive denne!