Lyckas på tävling

Af Paul Lysholdt Rasmussen, 16. januar 2008.

Fakta

Forfatter: Niina Svartberg
Titel: Lyckas på tävling. Tävlingspsykologi och mental träning för hundsportare.
Udgivet 2004 af Svartbergs Hundkunskap.
188 sider. Paperback.
Pris 199 SEK + porto hos forlaget.
Pris 225 DKK + porto hos Hund & Træning


Forfatteren

Niina Svartberg er mentaltræner uddannet på universitet i Örebro. Siden 1997 har hun afholdt kurser og forelæsninger i konkurrencepsykologi for hundeførere. Hun konkurrerer på højt internationalt plan. Hun nævner selv VM i 2001 i Porto som sin bedste lydighedsoplevelse. Hun blev nr. 4 individuelt med kelpien Ripper og det svenske hold vandt guld. Niina Svartberg er medforfatter til Med sikte på 10:an.

Der er et interview med Niina Svartberg i Hund & Træning nr. 3, juni 2006.


Indledning

Jeg modtog "Lyckas på tävling" med posten i weekenden. Jeg var netop i gang med at læse "Mænd der hader kvinder" af Stieg Larsson, så jeg læste lige omslaget og kapitel 1 af Niina Svartbergs bog. Sidste i kapitel 1 var der nogle spørgsmål, man skulle svare på, og inden jeg havde set mig om havde jeg en "konkurrencepsykolgiprofil". Så lod jeg Stieg Larsson være Stieg Larsson og fortsatte læsningen af "Lyckas på tävling"!

Det er ganske enkelt en fremragende bog.


Beskrivelse

Som titlen siger handler den om konkurrencepsykologi og mental træning for folk, der dyrker hundesport*. I en række velskrevne og veldisponerede kapitler gennemgås følgende hovedområder:

(* Selvom bogen har fokus på hundesport, er teknikkerne naturligvis ligeså anvendelige i alle mulige andre sammenhænge. Så man behøver absolut ikke at deltage i konkurrencer med hunde for at have stor fornøjelse af bogen.)


Vurdering

Hvert kapitel har en fin pædagogisk tilgang til stoffet. Der forklares, beskrives, stilles spørgsmål og efterlades rum til eftertanke. Det er en dejlig operationel bog, med masser af konkrete ideer til, hvordan man kan gribe forskellige forhold an. Den er spækket med sjove tegninger samt gode citater bl.a. fra succesfulde hundeførere, som forklarer, hvad de har gjort for at håndtere det mentale pres. Og først og fremmest er bogen gennemsyret af, at Niina Svartberg er meget rutineret og på en fantastisk inspirerede og pædagogisk måde kan dele sine erfaringer med os.

Denne bog burde være et must for alle, der dyrker hundesport på konkurrenceniveau. De kan kun blive bedre af at læse den. Og hvis man følger bare en lille del af rådene, så vil både man selv og ens hund få det meget sjovere under både træning og konkurrence.

Og til de tvivlende lige et citat af Henry Ford, fra kapitlet om selvtillid: ""Whether You Believe You Can, Or You Can't, You Are Right" - hvad enten du tror du kan, eller at du ikke kan, så har du ret.

Jeg har straks bestilt Niina og Kenth Svartbergs "Med sikte på 10:an Belöningsträning för lydnadsklass I – elit." Den glæder jeg mig virkelig meget til at læse!