Lydighedstræning hos Hund & Træning

Af Paul Lysholdt Rasmussen, 21. februar 2008.

Fakta

Jeg har deltaget i følgende lydighedstræning arrangeret af Hund & Træning.:


Instruktører

Jeg har trænet hos følgende instruktører: Mette Damgaard Sørensen, Karen Frost Knudsen samt Christina Ingerslev. Deres baggrund er beskrevet grundigt på Hund & Trænings hjemmeside.


Indledning

Jeg har gennem årene gået til hvalpemotivation og anden hundetræning i forskelligt regi bl.a. Køge-Herfølge Jagtforening, Spanielklubben og DKK. Da jeg i efteråret 2006 begyndte at interessere mig for lydighedstræning skete det hos Team Jersie i DKK's regi. Det var en udmærket træning, men da mine ambitioner voksede og jeg ledte efter andre træningsmuligheder faldt jeg over Hund & Trænings tilbud.


Beskrivelse

Der er selvfølgelig forskelle på de enkelte træningssessioner afhængig af niveau og træner. Det er op til 10 deltagere på et hold, og gennemføres normalt 3-5 øvelser i løbet af en træningstime. Jeg tager udgangspunkt i en typisk træningssession på konkurrencehold, hvor der primært trænes i øvelser der indgår i de officielle LP-programmer.

Hver træningssession består typisk af en række øvelser, som gennemføres således:

Deltagerne på holdene kan være på ganske forskellige niveauer, men træningen tager udgangspunkt i den enkelte hund og førers niveau og ambitioner. Så i princippet kan en hverdagslydighedshund og en LP elite-hund træne sammen. Der trænes et specifikt element i en øvelse, hvor føreren skal fastsætte sit belønningskriterium = hvad er godt nok, til at jeg vil belønne det.

Jeg skrev en mail til nogle træningskammerater efter min første træning med Megan på konkurrenceholdet den 8. august 2007:

"Efter hvalpeholdets træning, som varer 1 time, var det konkurrenceholdets tur. Der var egentlig to konkurrencehold, men instruktørerne, Mette Damgaard Sørensen og Karen Frost Knudsen, har besluttet at slå holdene sammen og køre dem som ét hold i fællesskab.

Det er lige et hold for Megan og mig! Karen formulerede målet klart: Vi skal alle kunne gå i Eliteklasse en dag. Og vejen dertil er at vide, hvad der kræves til sidst, for at få indøvet trinene inden korrekt.

Som I véd, er Megan og jeg kommet relativt sent i gang med lydighedstræning, den 20. august er det kun et år siden, men vi har indøvet en masse unoder inden i Spanielklubben, og mange af dem hænger rigtigt godt ved. Efter dagens træning tror jeg virkelig på, at jeg kan få disse unoder bearbejdet seriøst.

Øvelse 1: Lineføring, hvor spændende er det lige? Superspændende! Definér dine kriterier (jeg ønskede: kontakt, placering, følge). Karen fik givet mig følgende konkrete råd: Godbidspose til venstre ikke til højre (ellers kommer hunden ud af position, hvis man ikke er meget omhyggelig med at give godbidden), tilbage til hvalpetræningen (klik for øjenkontakt, klik for at følge ved gang baglæns, skift til gang forlæns). Ikke epokegørende, men alligevel vigtigt for mig, fordi Megan jo notorisk hænger/snuser under øvelsen, og så MÅ jeg bare øve det helt grundlæggende: at hun ser på mig, inden jeg går videre.

Øvelse 2: Apportering. Vi skal hver især gennemføre øvelsen og Karen kommenterer 1:1. Megan sætter sig skævt ved afleveringen, og det er jo velkendt. Jeg bliver bedt om at vise om hun kan plads-kommandoen: Megan sidder foran mig og får kommandoen, og går på plads bag om mig. Da hun afleverede apporten satte hun sig fra venstre side. Aha: Megan plads er tilfældig højre eller venstre. Så jeg får rådet at give de to forskellige forløb to forskellige kommandoer. Og sørme, allerede under dagens træning var det på plads: Plads er bagom, Her er venstre om - også nyttigt til foran sit etc. i rally!

Øvelse 3: Felt. Der er indikationer - også ud fra andre hunde - at der er meget interessante dufte i og omkring feltet, så Megan starter med meget fin snusen, som intet har med øvelsen at gøre. Mette foreslår at vi skifter side, og da jeg får klikket Megan til kontakt, gør hun det super på 6-7 meters afstand.

Dagen er slut, timen er gået godt og vel endda. Nej, der kommer lige 30 ekstra minutter.

Øvelse 4: Fællessit. Sæt selv dine kriterier. Jeg vælger 10 meter og 1 minut (i LP3 er afstanden den dobbelte). Megan lægger sig efter godt 30 sekunder, fint, det har jeg som udgangspunkt næste gang vi træner den øvelse (klik efter 20 sekunder, og så udvide).

Øvelse 5: Fællesdæk. Igen egne kriterier. Jeg vælger 2 minutter og 20 meter (=LP2). Meget flot gennemført øvelse af Megan. Der er MANGE myg, jeg kan se det på hende, og der er bare masser omkring mit hoved, og jeg tør ikke slå ud efter dem under øvelsen. Megan ligger selvfølgelig eksemplarisk alle 2 minutter, og selvom hun først må sitte efter ca. 30 sekunder (føles det som), giver det heller ingen problemer.

Det var bare en supergod træningsdag. Oven i købet har Megan ligget stille og kigget på mens Lille Bjørn trænede, og omvendt. To trætte hunde og en meget tilfreds fører kan bare give de allerbedste anbefalinger af den træning. Det er endnu bedre end jeg havde håbet på, og jeg havde altså ret store forventninger til det!"

Jeg har deltaget i cirka 30 træninger, og ovenstående er et ganske typisk forløb.

Vi kommer i løbet af en række træningssessioner igennem det meste af et lydighedsprogram. Fra gang til gang får vi hjemmeopgaver, som skal trænes til næste gang.

Som supplement til disse træningssessioner har jeg tre gange gennemført enetimer. Her foregår træningen helt på egne præmisser. Jeg har alle tre gange på forhånd sendt en beskrivelse til instruktøren af de områder, jeg gerne ville træne, og mine specifikke fokusområder. Det har hver gang været utroligt positivt og givende.

Et par eksempler fra min seneste time, 20. februar 2008 med Christina Ingerslev. Det er noter fra min træningsdagbog, og derfor lidt kortfattet.

Oplæg: Indkald med stå. Problematisk. Cirka 50 % af gangene er der ikke tempo i indløbet, fordi Megan forventer stå-kommando.

Fra timen: Viser et LP3 indkald, som Christina vurderer til 9 ved LP3, men tempoet er ikke godt (falder også ved konkurrence). Træning af tempo: godbidder er ikke nok, trækkelege er godt, det skal hun ”lære”. Tempo ved at hun holder Megan, jeg kaster bold og løber ud til den og hujer og kalder, og hun slipper først ved 3-4 kald, herved fås meget hurtigt indløb. Med stå: løbe ud, kalde, løbe væk og så kaste bold over hovedet på hund. Stå og tempo skal trænes adskilt! Senere: Ståtegn med højre hånd + bold kastes med venstre over hunden.

Oplæg: Apportering af udlagte genstande. Fungerer godt når vi træner ren LP3. Da mit mål er at få præmiering i Elite, træner vi med 3 apporter, og det er svært for Megan at lade den midterste være.

Fra timen: Det er et stort spring at gå fra 2 til 3 apporter. Hold forløb frem til kegle adskilt fra dirigeringen. Start med 3 targets og beløn kun for den rigtige. Targets også gode til at få tempo. Vi gennemfører LP3, som der ikke er problemer med.

Oplæg: Fremsending/fjernafdækning /indkald og plads under gang. Her mangler tempo i udløbet, og Megan har tendens til at stille sig for tæt på den side af feltet, som vender mod mig.

Fra timen: To mislykkede fremsendinger. Derefter tager vi target frem, og pludselig er tempoet der. Det er ikke tilbageskridt. Det norske landshold bruger target til deres generalprøver, fordi de vil være sikre på at hunde løber ud i felt. Husk afstand > 20 meter.


Vurdering

Jeg kan se af min træningsdagbog, at jeg har haft tilsvarende positive oplevelser, som beskrevet ovenfor, ved andre træninger og enetimer.

For mig er den træning jeg gennemfører hos Hund & Træning den eneste uomgængelige træning. Det er der mange gode grunde til, hvoraf de vigtigste er:

Jeg er altid gået fra træningen i rigtig god stemning, bevidst om at jeg har fået en række nye momenter, jeg skal arbejde med; men samtidig bevidst om, at ved at følge rådene og blive inspireret i øvrigt af træningen, så kommer der fremskridt i præstationerne.

Jeg har tilmeldt Lille Bjørn og Megan træning, der begynder i marts 2008, hos hhv. Susanne Jørgensen og Mads Møller. Vores forventninger er store, og vi bliver meget overraskede, hvis de ikke indfries.

Jeg anbefaler alle, der vil konkurrere lydighed på seriøst plan, at deltage i træningen hos Hund & Træning.