Rally lydighed - en introduktion

Nedenstående artikel blev offentliggjort 6. august 2007 og er bortset fra nogle detaljer stadig helt aktuel.

Læs også en lille artikel om en rallyprøve 25. oktober 2009 i Køge-Herfølge Jagtforening. Den står i januar 2010 nummeret af deres medlemsblad.

Paul underviser i rallylydighed for Sydkystens Hundeskole.

Af Charlotte Worm Andersen og Paul Lysholdt Rasmussen

Fotos: Kirsten Dünweber og Paul Lysholdt Rasmussen

Fra venstre:

Rally lydighed er en relativt ny disciplin i DKK, de første officielle prøver blev afholdt så sent som den 26. maj 2006, men allerede nu er det en meget udbredt og meget populær konkurrenceform, og det med god grund: Det er sjovt at træne, det kræver god kontakt mellem hund og fører, og man må bruge ”alle” midler for at skabe den kontakt. Man kan gå til prøver for sjov (for at bestå) og man kan gå til prøver for alvor (bestå med flest mulige points).

I rally lydighed skal hund og fører gennemføre en bane med 10-20 øvelser i en bestemt rækkefølge og efter nogle fastlagte regler. Hver øvelse er angivet med et skilt, der i tegning og ord beskriver øvelsen. Mange af øvelserne er velkendte fra almindelige lydighed, men der er også en del andre øvelser. Og først og fremmest er bedømmelsen mere fleksibel end ved almindelige lydighedsprøver.

Af de officielle regler fremgår bl.a.:

Charlotte arbejder med CJ. Rally = glad hund og masser af ros og belønning

En bane gennemføres typisk på 2-3 minutter, dvs. ganske kort tid i forhold til en almindelig lydighedsprøve. Det betyder, at det normalt vil være nemmere for hund og fører at bevare koncentrationen gennem den fulde bane.

Selvom konkurrencerne er præget af primært "de typiske lydighedsracer" som Australian Shepherd, Australsk Kelpie, Border Collie, Collie og Shetland Sheepdog er det en trænings- og konkurrenceform for alle hunderacer, og vi vil godt opfordre flere spanielfolk til at prøve rally lydighed.

Man behøver ikke at anvende klikker for at træne rally, men når man arbejder med klikker, får man en meget mere glad, interesseret og koncentreret hund. Man kan bruge rally allerede i hvalpetræningen. Bare hunden kan det basale som kontakt, sit og dæk er der virkelig meget man kan arbejde videre med, og de videre øvelser bliver leget ind på en utraditionel måde.

Eksempler på øvelser

Nogle eksempler på øvelser fra begynderklassen.

Føreren stopper og hunden sætter sig i pladspositionen. Herefter kommanderes hunden i dæk efterfulgt af en kommando til at fortsætte fremad fra dækpositionen. Det er en såkaldt ”Stationær øvelse”, dvs. en øvelse der indeholder et ”Stop” eller ingen fremadskridende bevægelse.

Med hunden i pladspositionen vendes 270° venstre rundt. Drejningen skal foregå som en meget lille cirkel foran skiltet så hunden vender på stedet.

Under gang kalder føreren hunden ind foran sig hvor den sætter sig (med front mod føreren). Det er tilladt føreren at gå nogle skridt baglæns for lettere at få hunden ind foran. I øvelsens anden del kommanderes hunden til pladspositionen - direkte til venstre side og ikke bagom føreren. Først når hunden sidder i pladsposition går teamet atter fremad. Dette er også en stationær øvelse.

De forskellige klasser

Megan i højre spiral

 Der konkurreres i 3 forskellige klasser med stigende sværhedsgrad.

I Rally begynderklasse gennemføres alle øvelser med line på hunden. Der er 10-15 øvelser og højst 5 stationære øvelser. Hvis man består klassen tre gange eller vinder klassen med maksimum point opnår hunden titlen Rally begyndermester (DKRB).

CJ i 1-2-3 skridt bagud

I Rally øvedeklasse gennemføres alle øvelser uden line på hunden. Der er 12-17 øvelser heraf højst 7 stationære øvelser og mindst 5 øvelser fra øvede klassen. Hvis man består klassen tre gange eller vinder klassen med maksimum point opnår hunden titlen Rally viderekommendemester (DKRV).

I Rally ekspertklasse gennemføres alle øvelser uden line på hunden. Der er 15-20 øvelser heraf højst 7 stationære øvelser og mindst 2 øvelser fra ekspertklassen + ærespladsen. Ærespladsen er en placering (enten sit eller dæk) som en hund skal indtage for at ære det næste team under hele deres gennemgang af banen.

Hvis man vinder ekspertklassen tre gange opnår hunden titlen Rally Champion (DKRC). Til forskel for de to andre klasser må førerne i ekspertklassen ikke klappe i hænderne eller på benene for at opmuntre deres hund. Titlen kan opnås flere gange og antallet skrives efter forkortelsen fx RC2, RC3 osv.

Den første rally champion blev kåret ved KHKG's Rally Lydighedsprøve i Rishøj Idrætscenter den 28. juli 2007 og det var engelsk springer spaniel, Val Mo Li's Tyr (Carlos), som ejes og føres af Katrine Søegaard. Det er en fornøjelse at se de to gennemføre banerne, der er en fantastisk kontakt mellem dem.

Forløb og bedømmelse

Inden prøven tillades der en 15 minutters samlet gennemgang af banen for førerne uden hund. Under gennemgangen skal dommeren være til stede på banen for at kunne svare på de spørgsmål, som deltagerne måtte have. Dommeren kan også vælge at gennemgå banen med deltagerne, inden for denne periode. Sidstnævnte er det eneste, vi har oplevet, og virker ganske fair: Hver enkelt øvelse forklares af dommeren, man kan spørge, hvis der er noget man er i tvivl om, og man kan gå banen igennem uden hund og få en fornemmelse af den. Så bør der ikke være nogen tvivl om, hvad de enkelte øvelser består i.

Megan i springet

Bedømmelsen tager udgangspunkt i den perfekte præstation, som giver 100 point. I alle klasser sker bedømmelsen ved, at der foretages fradrag i forhold til en perfekt bedømmelse.

Der trækkes fra for:

1 points fradrag

3 points fradrag

10 points fradrag

Ikke bestået (IB)

  • stram line
  • meget skæv plads (over 45 grader)
  • hunden går ind i førerens bane
  • langsom, forsinket eller modvillig reaktion
  • snusen til eller let berøring af spring, kegle, skilt eller person
  • hunden ude af position (mere end ½ meter fra førerens venstre side)
  • gentagelse af en øvelse
  • væltet skilt eller kegle (8-tal, spiral, serpentin)
  • manglende kontrol
  • høj eller truende kommando eller signal
  • overdreven gøen
  • mindre førerfejl

 

  • ikke korrekt udført øvelse (hvis hunden ikke indtager eller holder korrekt position eller hvis føreren ikke udfører øvelsen korrekt)
  • rammer springet
  • større førerfejl

 

  • minimumskrav ikke overholdt
  • hunden ude af kontrol
  • enkelt øvelse opgivet eller sprunget over
  • konstant stram line
  • konstant ude af position/gennem­fører ikke ærespladsen
  • gør sig ren i ringen under gennemløbet
  • nedrivning eller af­sæt på springet
  • grov førerfejl

Vi skal hilse og sige, at det er meget værdsat, at der er mulighed for at gøre en øvelse om (op til to gange pr. øvelse), hvis den ikke lykkes i første eller andet forsøg!

For at bestå en klasse skal man opnå mindst 70 point. Der tages tid på alle hundene. Tiden bruges til at afgøre placeringen ved pointlighed.

Perfekt kontakt mellem CJ og Charlotte

Hvis du vil vide mere

På Dansk Kennel Klubs hjemmeside http://dansk-kennel-klub.dk/1002 kan du læse mere om rally lydighed. Der er bl.a. mulighed for at skrive alle rallyskiltene ud, og der er en beskrivelse af de enkelte øvelser.

http://rally-lydighed.dk/ er der en masse god information og hjælpemidler. Der er bl.a. en PowerPoint skabelon, til dem der selv vil designe baner til træning (det er sjovt!). Der er en oversigt over træningsmuligheder, der er eksempler på baner herunder dem, der er blevet brugt ved de officielle prøver i Danmark. Og meget mere.

Der er et dansk debatforum på http://uk.groups.yahoo.com/group/rallylydighed/

» Til toppen